The Forbidden Blog
Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Μας απειλεί η λειψυδρία

Δύσκολο αναμένεται το φετινό καλοκαίρι για τους αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου.

Σύμφωνα με τη νομαρχία Λάρισας, η συνολική βροχόπτωση από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2008 ήταν μειωμένη κατά 33%.

Επίσης δεν μπορεί να γίνει μεταφορά νερού από τη λίμνη Πλαστήρα καθώς τα αποθέματά της έχουν μειωθεί κατά 30 εκατομμύρια κυβικά σε σχέση με πέρσι.
Μπαίνουμε σε μια εποχή που η σπουδαιότητά του νερού θα είναι ακόμα πιο σημαντική και κρίσιμη δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο λέκτορας στο τμήμα αξιοποίησης φυσικών πόρων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Χρήστος Καραβίτης.

Στη γεωργία όπως είπε δαπανάται το 85% του νερού που καταναλώνουμε συνολικά ετησίως, το υπόλοιπο 12% πηγαίνει στα αστικά κέντρα και μόνο το 3% στην βιομηχανία.

Μόνο το νερό που είναι αποθηκευμένο στις λιμνοδεξαμενές μπορούν να χρησιμοποιήσουν φέτος το καλοκαίρι οι δήμοι του Θεσσαλικού κάμπου, σύμφωνα με έρευνα του ΣΚΑΪ, στο πλαίσιο εκστρατείας για την εξοικονόμηση νερού.

Η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας κατέθεσε σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, σύμφωνα με το οποίο, σε πρώτη φάση θα καταστραφούν όλα τα παράνομα χωμάτινα φράγματα κατά μήκος του ποταμού Πηνειού.

"Οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου χρησιμοποιούν για την άρδευση περισσότερο το υπόγειο νερό, με αποτέλεσμα να έχει εξαντληθεί", δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής στο γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Μιγγίρος.

Σημειώστε παράλληλα ότι δεν έχουν γίνει από την Πολιτεία τα απαιτούμενα έργα για την σωστή διαχείριση των επιφανειακών νερών.

Εν τω μεταξύ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των φορέων της Λάρισας και της Καρδίτσας για τα νερά της λίμνης Πλαστήρα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μελέτες, το υδάτινο έλλειμμα της λίμνης ανέρχεται σε 60 εκ. κυβικά μέτρα νερό και τα λιγοστά αποθέματα δεν φαίνεται να επαρκούν για την ύδρευση και άρδευση του κάμπου.

Τη συνεχή παρακολούθηση του νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση από τη λίμνη Πλαστήρα, αλλά και τον Πηνειό ποταμό, θα έχει ως ευθύνη επιτροπή για τη διαχείριση νερού τη σύσταση της οποίας ανακοίνωσε η γενική γραμματεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επιπλέον, σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να καταστραφούν όλα τα παράνομα χωμάτινα φράγματα που υπάρχουν κατά μήκος του Πηνειού και γίνεται μεγάλη σπατάλη του νερού.

Τέλος, ελήφθη η απόφαση, δήμοι της Θεσσαλίας που έχουν λιμνοδεξαμενές, να κάνουν χρήση μόνο του νερού που έχει αποθηκευτεί.

Μήλον της έριδος έχει γίνει η λίμνη Πλαστήρα, καθώς οι αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας επιδίδονται σε έναν ακήρυχτο πόλεμο για τους υδάτινούς πόρους της περιοχής.

Σύμφωνα με μελέτες ειδικών, το υδάτινο έλλειμμα της λίμνης Πλαστήρα ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό και τα λιγοστά αποθέματα δεν φαίνεται να επαρκούν για την ύδρευση και άρδευση του κάμπου.

Ως αποτέλεσμα, τόσο οι αγρότες της Λάρισας, όσο και αυτοί της Καρδίτσας, διεκδικούν τα εναπομείναντα λιγοστά αποθέματα, όπως καταδεικνύει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την εξοικονόμηση νερού.

Στην Καρδίτσα οι φορείς αγωνιούν και για την ύδρευση 100.000 κατοίκων του νομού, καθώς εκφράζουν φόβους ότι λόγω της υπεράντλησης θα επιβαρυνθεί η ποιότητα του νερού.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο νομάρχης Λάρισας Αστέριος Φωτιάδης, επισήμανε ότι μεταξύ των μέτρων που λαμβάνει η νομαρχία είναι να προτρέπει τους αγρότες να στραφούν στην καλλιέργεια λιγότερο υδρόφιλων φυτών.

Μειώνονται οι βροχοπτώσεις

Οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν στην Ελλάδα κατά 20 με 30% τα επόμενα χρόνια, θα αυξηθούν όμως οι περιπτώσεις ισχυρών καταιγίδων.

Αυτό εκτιμούν επιστήμονες που μετέχουν στην ημερίδα με θέμα "Το Νερό στην Εποχή της Κλιματικής Αλλαγής" που οργανώνει ο ΣΚΑΪ και η "Καθημερινή" σε συνεργασία με το δίκτυο Μεσόγειος SOS και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Στη διάρκεια της ημερίδας επισημάνθηκε ότι έχει χαθεί τουλάχιστον το 60% των υγροτόπων στη Μεσόγειο κι αναμένεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα επάρκειας του νερού μέχρι το έτος 2025.
Η κρίση από την ανεπάρκεια νερού θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε ανέφεραν οι επιστήμονες.

Προγραμματίζουμε την κατασκευή πολλών μικρών αρδευτικών έργων προκειμένου το νερό να μη χύνεται στη θάλασσα δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός.

Επισήμανε παράλληλα ότι είναι απαραίτητη η ενημέρωση των πολιτών για λελογισμένη χρήση νερού.

"Το νερό είναι αγαθό και πρέπει να το διαχειριζόμαστε με σοφία για να το έχουμε, η λειψυδρία συνδέεται με τη συμπεριφορά μας" δήλωσε στο σταθμό μας ο δήμαρχος Αράχωβας Γιώργος Λεόντιος.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του δικτύου Μεσόγειος SOS, Νίκος Χρυσόγελος υποστήριξε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αλλάξουν συνήθειες.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να γίνουν προσπάθειες εξοικονόμησης του νερού, αρχής γενομένης από την χρήση που κάνουν τα νοικοκυριά αναφέροντας ότι υπάρχουν δυνατότητες ανακύκλωσης του νερού μέσα στα σπίτια, χρησιμοποιώντας το σε πολλές δραστηριότητες.

Μερικοί μόνο τρόποι εξοικονόμησης νερού:

Στο μπάνιο
1. Ελέγξτε για διαρροή το καζανάκι της τουαλέτας με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής. Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά. Ελέγξτε την εγκατάσταση για φθαρμένα ή διαβρωμένα μέρη. Τα περισσότερα εξαρτήματα εγκαθίστανται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμα με μικρό οικονομικό κόστος.
2. Μην πετάτε διάφορα απορρίμματα στη λεκάνη της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας το καζανάκι άσκοπα.
3. Εάν το καζανάκι σας είναι παλιό, αντικαταστήστε το με κάποιο, που διαθέτει δυνατότητα διπλής ροής. Τα καζανάκια αυτά έχουν δύο κουμπιά : ένα για μικρή ροή και ένα με μεγαλύτερη ροή, ανάλογα με την ανάγκη. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετήστε μέσα στη δεξαμενή ένα πλαστικό μπουκάλι, για να μειωθεί ο όγκος του νερού που παροχετεύεται.
Στην κουζίνα
1. Τοποθετήστε έναν ταχυθερμοσίφωνα στο νεροχύτη της κουζίνας σας, ώστε να τρέχει άμεσα το ζεστό νερό. Αυτό θα μειώσει τις δαπάνες ενέργειας.
2. Είναι προτιμότερο να έχετε κρύο νερό σε μπουκάλια στο ψυγείο, παρά να αφήνετε τη βρύση να τρέχει κάθε φορά που θέλετε ένα δροσερό ποτήρι νερό.
3. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ποτήρι για το πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται ο αριθμός των ποτηριών, που πρέπει να πλυθούν.

Στον κήπο και το αυτοκίνητο
1. Μην ποτίζετε υπερβολικά τον κήπο σας. Κατά γενικό κανόνα, οι χορτοτάπητες χρειάζονται πότισμα μόνο κάθε 5 έως 7 ημέρες το καλοκαίρι και κάθε 10 έως 14 ημέρες το χειμώνα. Μια ισχυρή βροχή ικανοποιεί τις ανάγκες σε νερό για διάστημα δύο εβδομάδων.
2. Ποτίζετε τον κήπο σας νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαμηλότερες. Αυτό μειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτμιση.
3. Τοποθετήστε τους ψεκαστήρες σας, έτσι ώστε, το νερό να προσγειώνεται στο χορτοτάπητα και τους θάμνους και όχι στις πεζοδρομημένες περιοχές.


Πηγές:
http://www.skai.gr/master_story.php?id=80128
http://www.skai.gr/master_story.php?id=77057

Σχετικές Αναρτήσεις ανά Κατηγορία



Widget by Hoctro | Jack Book

Μετάφραση σε/Translate to: