The Forbidden Blog
Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Έρευνα: Ψηφιακή Ελλάδα και νέοι

Λίγο πριν αρχίσουν οι εξετάσεις Μαίου-Iουνίου 2008 στο 6ο Λύκειο Λάρισας όπου φοιτώ, έκανα μια έρευνα στο σχολείο μου για να δω τη σχέση που έχουν οι νέοι ηλικίας 16-18 με την τεχνολογία. Για τους σκοπούς της έρευνας ερωτήθησαν 75 μαθητές λυκείου, από όλες τις τάξεις.

Κινητά τηλέφωνα
Όπως ήταν αναμενόμενο όλοι οι ερωτηθέντες έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας. Στην ερώτηση “πόση ώρα μιλάτε στο κινητό κάθε ημέρα” αν και η πλειοψηφεία 39% απάντησε 0-5 λεπτά, η δεύτερη μεγαλύτερη μερίδα 23% απάντησε πάνω από 30 λεπτά, γεγονός ανησυχητικό.

Στη χρήση γραπτών μηνυμάτων τα πράγματα ήταν πιο ομαλά, χωρίς καμία μερίδα να κατέχει εμφανώς την πρωτιά. Παρ'όλα αυτά ποσοστό της τάξης 20% στέλνει πάνω απο 30 γραπτά μηνύματα την ημέρα.

Τέλος, φαίνεται ότι οι περισσότεροι (89%) φαίνονται πολύ εξοικιωμένοι με το κινητό και το χρησιμοποιούν και για άλλες χρήσεις εκτός από τις καθιερωμένες (όπως bluetooth, wap, φωτογραφική μηχανή κ.ά.)


Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
Ικανοποιητική σε σύγκριση με τα δεδομένα προ λίγων ετών φαίνεται η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών από τους νέους, καθώς το 89% έχει ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι.

Το μεγαλύτερο ποσοστό 48% φαίνεται να κάνει λογική χρήση του Η/Υ, χρησιμοποιώντας τον καθημερινά μία με δύο ώρες.

Όσον αφορά τη χρήση Η/Υ σε internet cafe, το ποσοστό είναι σχεδόν 50-50. Το 55% των μαθητών φαίνεται να μην πηγαίνει καθόλου σε internet cafe. Από το υπόλοιπο 45% που πηγαίνει σε internet, το 66% φαίνεται να πηγαίνει σπάνια σε internet cafe ή κάθεται εκεί λιγότερο απο 1 ώρα καθημερινά.

Διαδίκτυο

Ικανοποιητικά θα έλεγα είναι τα στοιχεία απορροφητικότητας του Διαδικτύου σήμερα συγκρινόμενα με τα δεδομένα που επικρατούσαν πριν λίγα χρόνια.
Το 57% των ερωτηθέντωνέχει internet στο σπίτι ενώ το 86% (!) αυτών συνδέεται στο διαδίκτυο με (a)Dsl! (Φανταστείτε ότι πριν 3 χρόνια σύνδεση Dsl είχαν πολύ λίγοι!)


Υπηρεσίες όπως myspace,facebook κτλ. φαίνεται να χρησιμοποιεί μόνο το 35% του συνόλου των ερωτηθέντων. Ακριβώς το ίδιο ποσοστό φαίνεται να χρησιμοποιεί προγράμματα επικοινωνίας όπως msn, irc κτλ.
Να τονίσω ότι πολύς λόγος γίνεται για τον κίνδυνο χρήσης τέτοιων υπηρεσιών, που προκαλείται από την δημοσίευση προσωπικών δεδομένων. Στην ερώτηση λοιπόν “γνωστοποιείς προσωπικά σου στοιχεία στο διαδίκτυο; (όπως όνομα,διεύθυνση,τηλ.)” το μεγαλύτερο ποσοστό 91% απάντησε όχι, πράγμα ικανοποιητικό.
Πληροφορίες για την πρόληψη κινδύνων στον κόσμο της τεχνολογίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Είναι γνωστό ότι το internet προσφέρει πολλές δυνατότητες, οι οποίες μπορούν να χωριστούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Στην εύρεση πληροφοριών, στην ψυχαγωγία και στην επικοινωνία.
Το 53% του συνόλου των ερωτηθέντων θεωρεί την ψυχαγωγία την καλύτερη δυνατότητα που τους προσφέρει το διαδίκτυο, με την εύρεση πληροφοριών να ακολουθεί με ποσοστό 35%.


Τέλος, το τελευταίο ερώτημα αφορούσε το ελεύθερο λογισμικό/λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Καθόλου ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, καθώς το 91% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε καν τί είναι το ελεύρο λογισμικό/λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Σχετικές Αναρτήσεις ανά Κατηγορία



Widget by Hoctro | Jack Book

Μετάφραση σε/Translate to: