The Forbidden Blog
Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

ΛΑΡΙΣΑ: Aσύρματο ίντερνετ μέσω αποχέτευσης

Τους υπόγειους αγωγούς αποχέτευσης και όμβριων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) αξιοποιεί ο δήμος Λαρισαίων, προκειμένου να ενταχθεί στο Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Ο δήμος Λαρισαίων είναι ο πρώτος πανελλαδικά, που, μέσω της συγκεκριμένης ενέργειας, αξιοποιεί τους υπόγειους αγωγούς της αποχέτευσης για να συνδέσει 92 σημεία δημοτικών και δημοσίων κτιρίων καθώς και σχολεία με το ασύρματο ίντερνετ.

Ήδη ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου συναντήθηκαν με εκπροσώπους της εταιρείας Ericsson στην Ελλάδα και ενός αυστριακού οίκου, με σκοπό να γίνει μια πρώτη παρουσίαση για το πώς θα στηθεί το δίκτυο των οπτικών ινών στους υπόγειους αγωγούς.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ
Η διαδικασία αυτή θα γίνει με τη χρήση ενός μικρού ρομπότ, ενώ η σύμβαση για το έργο έγινε στις 3 Δεκεμβρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του δικτύου.
Το έργο του δικτύου οπτικών ινών έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.880.000 ευρώ, ενώ οι εργασίες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους, θα διαρκέσουν περίπου τέσσερις μήνες και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού. Μετά την υπηρεσιακή δικτύωση, που θα δώσει δυνατότητα σύνδεσης και πρόσβασης στο διαδίκτυο με υψηλότατες ταχύτητες, σκοπός είναι η περαιτέρω εκμετάλλευση από το δήμο Λαρισαίων, στο πλαίσιο της κοινοπραξίας "Ψηφιακός Δήμος ΑΕ". Σημειώνεται ότι οι υπόγειοι αγωγοί της ΔΕΥΑΛ έχουν μήκος περίπου 430 χιλιομέτρων και είναι η πρώτη φορά πανελλαδικά που γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης υπάρχοντος δικτύου άλλων χρήσεων.
Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη ενός υπόγειου δικτύου οπτικών ινών μήκους 23,5 χιλιομέτρων και ορισμένες ασύρματες συνδέσεις.
"Είμαστε από τους πρωτοπόρους και το πρόγραμμα που πήρε γι' αυτό το σκοπό ο δήμος Λαρισαίων είναι το μεγαλύτερο στη Θεσσαλία και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, δήλωσε στη "Μ" ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης, υποστηρίζοντας ότι η ολοκλήρωση του έργου θα ανοίξει επί της ουσίας το δρόμο για εγκατάσταση ασύρματου δικτύου στη Λάρισα για δωρεάν σύνδεση με το διαδίκτυο".


Ι.Χ.ΓΙΑΤΣΙΟΣ
Εφημερίδα "Μακεδονία", 31 Ιανουαρίου 2008
(http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=12164)

Σχετικές Αναρτήσεις ανά Κατηγορία



Widget by Hoctro | Jack Book

Μετάφραση σε/Translate to: