The Forbidden Blog
Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Πεζοδρόμια ή τραπεζοδρόμια;

Στην πλατεία της Νεάπολης στη Λάρισα παρατηρείται ειδικά κατά τους θερινούς μήνες το εντελώς απαράδεκτο φαινόμενο ότι τα περισσότερα πεζοδρόμια είναι γεμάτα με τραπεζοκαθίσματα διαφόρων καταστημάτων, τα οποία μάλιστα τις περισσότερες των περιπτώσεων καταλαμβάνουν σχεδόν όλη την επιφάνεια των πεζοδρομίων με αποτέλεσμα η πρόσβαση και διέλευση των πεζών από αυτά να είναι αρκετά δύσκολη.
Πόσο μάλλον αν μιλήσουμε για πρόσβαση αντικειμενικά ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρίες. Γι αυτούς όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Σε τελική δηλαδή ανάλυση, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πεζοδρόμια έχουν στην πράξη μετατραπεί σε τραπεζοδρόμια. Κάτι βέβαια το οποίο είναι εντελώς απαράδεκτο. Τώρα βέβαια διαβάζοντας τα παραπάνω μπορεί κάποιοι να υποστηρίξουν ότι ορισμένοι δε βλέπουν τίποτα άλλο, μπροστά στο οικονομικό όφελος που προκύπτει γι αυτούς από αυτή την κατάσταση. Πάνω λοιπόν σε αυτό το επιχείρημα θα πρέπει να τονιστεί ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβαίνει από την πλευρά των καταστηματαρχών. Το σημαντικότερο ζήτημα όμως είναι άλλο: Κάθε επιχειρηματίας από την πλευρά του μπορεί να επιδιώκει το οτιδήποτε είτε λογικό είτε παράλογο. Εφ’ όσον λοιπόν στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για κάτι εντελώς παράλογο προκύπτει το ερώτημα: Γιατί η δημοτική αρχή ανέχεται αυτή την κατάσταση; Ή ακόμη κι αν όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς την ανοχή της, γιατί δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε επιτέλους να σταματήσουν κάποια στιγμή;
Εμείς οι δημότες πληρώνουμε την… «ανάπλαση»… της πλατείας.
Βέβαια το εξοργιστικό όλων στο θέμα αυτό είναι ότι τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ στην τελευταία τους φάση βρίσκονται τα έργα « ανάπλασης» της πλατείας τα οποία ξεκίνησαν τον περασμένο χειμώνα με το αιτιολογικό της οριοθέτησης του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων. Το ερώτημα που προκύπτει τώρα από τα παραπάνω είναι το ακόλουθο: Για ποια ανάπλαση μιλάμε όταν με τα έργα που γίνονται στη θέση του πρασίνου έχει μπει τσιμέντο; Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με όλο αυτό το τσιμεντάρισμα που έγινε από τη μία δεν υπάρχει ούτε η καλαισθησία την οποία αναμφισβήτητα έδινε στην πλατεία το πράσινο που υπήρχε πριν, κι από την άλλη τα τσιμέντα θα εκπέμπουν ζέστη η οποία φυσικά όλο το καλοκαίρι θα προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα με ότι αυτό συνεπάγεται. Το ζήτημα τώρα είναι ότι το κόστος για όλη αυτή την « ανάπλαση» θα το πληρώσουμε εμείς οι δημότες. Μια ανάπλαση δε που κατά τη γνώμη μου όχι μόνο δεν ωφελεί σε τίποτα τους κατοίκους της Νεάπολης, αλλά τελικά αποβαίνει και επιβαρυντική για τους λόγους που εξήγησα πιο πάνω. Για ποιους έγινε λοιπόν αυτή η ανάπλαση; Μήπως παρά τα όποια ομολογουμένως εύηχα επιχειρήματα, δεν έγινε τελικά για το σύνολο των πολιτών της Λάρισας αλλά για να ωφεληθούν κάποιοι ελάχιστοι;
Τα συμπεράσματα ανήκουν στους αναγνώστες.

ActiVist

Σχετικές Αναρτήσεις ανά Κατηγορία



Widget by Hoctro | Jack Book

1 Σχόλια σε: “ Πεζοδρόμια ή τραπεζοδρόμια;


  • 23 Απριλίου 2008 στις 3:21 μ.μ.  

    Φίλε μου,
    αν αυτά τα τραπέζια και οι καρέκλες γεμίζουν με την παρουσία πολιτών ή και επισκεπτών της πόλης , τότε το πρόβλημα δεν είναι της δημοτικής αρχής. Και αυτό γιατί έτσι φαίνεται ότι ικανοποιεί την ανάγκη των πολιτών για περισσότερα τραπεζοκαθίσματα.
    Το πρόβλημα είναι στους πολίτες που τα γεμίζουν. Και τα γεμίζουν έχοντας παραχωρήσει το λίγο πράσινο που υπήρχε για να κάθονται και να τρώνε και να πίνουν τον καφέ τους στο τσιμέντο.
    Αυτό που πρέπει να αλλάξει αρχικά είναι ο πολιτισμός μας και όχι η μορφή της πλατείας.

    Όταν αλλάξει ο πολιτισμός μας θα αλλάξει και η πλατεία.

    Μην αποδίδεις ευθύνη στην δημοτική αρχή αλλά τους συμπολίτες σου.

    Πρότεινέ τους κάτι ώστε να αλλάξει η αισθητική τους, η οικολογική συνείδησή τους.

    Νέος είσαι. Από εσένα θέλουμε νέες , φρέσκες ιδέες.

    Σε αυτό το blog σου δίδεται η ευκαιρία να τις εκφράσεις.


Μετάφραση σε/Translate to: