The Forbidden Blog
Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Πώς θα επιτευχθεί επίλυση του ενεργειακού προβλήματος;

Σε γνωστό επιστημονικό περιοδικό δημοσιεύτηκε πρόσφατα η είδηση ότι: «παραμορφωμένοι μαγνήτες θα μας προσφέρουν απεριόριστη ενέργεια».
Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να γίνουν κάποια σχόλια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Ως μία πρώτη επισήμανση θα πρέπει τονιστεί πως είναι αυτονόητο ότι κάθε αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας το οποίο βοηθά στο να ωφεληθεί το σύνολο της ανθρωπότητας είναι ευπρόσδεκτο. Κρίνεται όμως σκόπιμο να τεθεί στο σημείο αυτό το εξής ερώτημα: Μήπως πέρα από τις όποιες έρευνες γίνονται στην κατεύθυνση εξασφάλισης περισσότερης ενέργειας κάθε μορφής, θα πρέπει επιτέλους η παγκόσμια ανθρωπότητα να αρχίσει να σκέφτεται πάνω στο θέμα του περιορισμού της ενεργειακής σπατάλης που στην εποχή μας παρατηρείται δυστυχώς σε παγκόσμια κλίμακα; Τώρα βέβαια κάποιοι διαβάζοντας τα παραπάνω μπορεί ν’ αναρωτηθούν πως μπορεί να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι υπάρχου πολλοί τρόποι για να καταστεί δυνατός ένας περιορισμός, πάντα βέβαια στην κατεύθυνση που προανέφερα. Θα αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα με σκοπό την τεκμηρίωση του παραπάνω επιχειρήματος:
Πρώτος τρόπος: Γιατί λοιπόν οι πολίτες να μην χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί για τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα; Βέβαια σήμερα κάτι τέτοιο συμβαίνει, πλην όμως ισχύει για μικρό ποσοστό πολιτών, κάτι που άμεσα θα πρέπει να αλλάξει προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθούν ταυτόχρονα τρεις στόχοι:
Α. Θα μειωθεί η ενεργειακή σπατάλη που γίνεται σήμερα εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας καυσίμων που απαιτείται για την κίνηση των εκατοντάδων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους. Ας μην ξεχνάμε ότι δυστυχώς σήμερα πολλές οικογένειες, λόγω των ξέφρενων ρυθμών ζωής, είναι αναγκασμένες να διαθέτουν περισσότερα από ένα αυτοκίνητα.
Β. Θα μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος η οποία προκαλείται από τα καύσιμα των αυτοκινήτων.
Γ. Η ζωή μας θα γίνει πιο εύκολη και θα υπάρχει λιγότερο άγχος.
Για να επιτευχθούν όμως όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συντρέχουν και δύο άλλες προϋποθέσεις:
1.Άρτια οργανωμένο δίκτυο συγκοινωνιών.
2.Συγκοινωνίες με προσιτό σε όλους τους πολίτες αντίτιμο εισιτηρίου.

Δεύτερος τρόπος: Γιατί σε όλα τα δημόσια κτήρια η ηλεκτρική ενέργεια να μην αντικατασταθεί από κάποια άλλη μορφή ενέργειας, η οποία ενίοτε θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με αυτή; Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, η Δ.Ε.Η. είναι δυστυχώς αναγκασμένη, ν’ αγοράζει ποσότητες ρεύματος προκειμένου να καλύπτονται οι τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά. Γιατί όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Βέβαια με την αντικατάσταση του πετρελαίου από το φυσικό αέριο πρέπει να πούμε ότι έγινε ένα βήμα στην κατεύθυνση χρήσης μιας εναλλακτικής πηγής ενέργειας. Αυτό όμως από μόνο του δεν επαρκεί. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.

Τρίτος τρόπος: Να μπει φρένο στην καταστροφή του περιβάλλοντος έτσι ώστε να μη χρειαζόμαστε κάθε καλοκαίρι τα κλιματιστικά για να δροσιζόμαστε στο εσωτερικό του σπιτιού μας. Αυτό διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα συγκεκριμένα μηχανήματα μπορεί να ωφελούν από τη μία πλευρά με τη δροσιά τους αλλά από την άλλη έχουν τεράστιες βλαπτικές επιδράσεις προς δύο κατευθύνσεις:
1.Για να λειτουργήσουν σπαταλούν ποσά ηλεκτρικής ενέργειας.
2.Κατά τη λειτουργία τους εκπέμπεται προς την εξωτερική ατμόσφαιρα μεγάλη ποσότητα θερμικής ενέργειας, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σε τελική ανάλυση πρέπει να πω ότι αδυνατώ να καταλάβω τη « λογική» που λέει ότι από τη μία καταστρέφουμε το περιβάλλον και από την άλλη προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής με τεχνητά μέσα τα οποία τελικά βλάπτουν και πάλι το φυσικό περιβάλλον.
Τα συμπεράσματα ανήκουν στους αναγνώστες.


ActiVist

Σχετικές Αναρτήσεις ανά Κατηγορία



Widget by Hoctro | Jack Book

Μετάφραση σε/Translate to: